Over Amsterdenim

Amsterdenim is een kledingmerk met onze hoofdstad in de basis, letterlijk en figuurlijk. Draag je Amsterdenim, dan draag je als het ware een stukje Amsterdam.

Toen Ben Fokkema in 2007 langs de meest gefotografeerde plek van Amsterdam liep, was het niet ‘I Amsterdam’ wat hij in de levensgrote letters las: hij zag de naam van zijn – zo zou later blijken – nieuwe bedrijf, Amsterdenim. Een jeansmerk dat zijn geboortegrond tot in de kleinste details doorvoert.

Fokkema, destijds werkzaam bij het Amsterdamse modelabel Scotch & Soda, registreerde de merknaam – die gek genoeg nog vrij was – direct. Maar op de uitwerking werd nog een aantal jaar gebroed, voordat Fokkema het in 2014 leven inblies. Velen verklaarden hem voor gek dat hij in die tijd een nieuw denimmerk op de markt bracht.

Met de ervaring die hij opdeed bij merken als Lee, Wrangler, Mustang en Scotch & Soda ontwierp Fokkema een eerste collectie. Iedere spijkerbroek uit de collectie kreeg een oerHollandse naam, van Klaas tot Jan. Want de jeans van Amsterdenim moesten door iedere man gedragen kunnen worden, of je nu een stevig of smal postuur hebt. En naast comfort was er ook een groot oog voor detail.

Een van die details is het logo dat achter op de broeken wordt gestikt. Het refereert aan de puntdaken van de Amsterdamse huizen, zeilen (met oog op de geschiedenis van Amsterdam als handelsstad over water), de welbekende bruggen van de hoofdstad, de grachten, diamanten en natuurlijk aan het merk Amsterdenim, waarvan alle letters in het logo zijn verwerkt.

Maar het logo is niet het enige onderdeel waar goed over is nagedacht. Zo is de Amsterdamse Gouden Bocht (het prestigieuste deel van de Herengracht in Amsterdam) verwerkt in de stiksels van de broekzakken en zijn de broeken getaand, een eeuwenoude techniek die gebruikt werd om zeilen van schepen sterk te maken. Back in de day hingen de doeken in een koperen pot met kokend water en eikenschors. De zeilen kregen hierdoor een bruine teint, waarmee het in plaats van anderhalf jaar, maar liefst twintig jaar meeging. Bij Amsterdenim hebben ze de zeilen simpelweg vervangen voor jeans.

Waarom Amsterdenim?

Het is Nederlands! Hoe tof is dat?

De spijkerbroeken hebben Nederlandse namen en dat vinden we fantastisch bij ons passen. Lekker gewoon en geen lastige engelse termen.

Een merk met een duidelijk verhaal, dat vonden we zeer verfrissend en uniek!

We hebben gekozen voor model ‘Klaas’ en ‘Johan’ en ook komen er bijpassende sweaters, polo’s en shirts.