Authentieke en industriële items

De Naaimachine

De naaimachine die we gebruiken in de winkel is meer dan 30 jaar oud.

Mijn (Maria) allereerste broek die ik korter maakte was een afrits broek. Ik vond dat heel eng, want je knipt tenslotte in een nieuwe broek die iemand net gekocht heeft. De klant was erg tevreden en kon niet eens zien of hij wel korter gemaakt was, zo netjes was het gedaan. Dat was voor mij een groot compliment waardoor ik met veel plezier nog jaren later de broeken korter maak.

Vroeger stond deze mooie ‘Brother’ naaimachine weggestopt in een hoekje. Destijds (lang geleden) werd er in de winkel, waar de naaimachine gebruikt werd, ook de broeken korter gemaakt, maar dit gebeurde achter in de winkel waar niemand het zag!

Nu staat deze midden in de winkel, omdat we de klant willen laten ‘beleven’ hoe een broek korter wordt gemaakt. Men reageert vaak verbaasd als ze horen dat de machine nog dagelijks gebruikt wordt.

Misschien een leuk weetje; ik heb een aantal jaren geleden een jaar lang bijgehouden hoeveel broeken ik korter heb gemaakt en dat waren meer dan 280 broeken!

Antieke Naaimachine

Deze naaimachine is een familie erfstuk van Sytha sr.

Haar oma (overgroot oma van Sytha jr.) heeft er vroeger kleding op versteld. En haar moeder heeft er kinderkleertjes mee gemaakt.

Sytha sr. heeft hier nog naailes op gehad van haar moeder.

Sytha jr. heeft ook leuke herinneringen aan deze naaimachine want toen zij nog thuis woonde ontdekte ze het ‘geheime laatje’, vol met briefjes en kleingeld… en zo’n ontdekking is als kind natuurlijk helemaal fantastisch!

Nu staat de naaimachine uit te rusten en mooi te zijn in de winkel ter decoratie.

De schildersladder

De houten ladder die wij als decoratie gebruiken in de winkel, heeft dienst gedaan in een schildersbedrijf.

Deze ladder is meer dan 40 jaar oud. De ladder deed in weer en wind zijn werk, om de schilder een zo stevig mogelijke werkplek te bieden. De ladder doet al vele jaren geen dienst meer. Vroeger werden de ladders binnen opgeborgen, maar zodra ze uitdroogden, of begonnen te kraken, dan werden ze een dag in een sloot of waterbak gelegd. Op deze manier behield de ladder zijn veerkracht en sterkte die nodig was om de schilder en soms zelfs zware materialen te kunnen dragen.

De ladder werd jaarlijks gekeurd op gebreken, eens afgekeurd verdwenen ze uit de werkplaats en nam vaak een werknemer de ladder over voor eigen gebruik, zo ook dit exemplaar. Tegenwoordig zijn de zware houten ladders vervangen voor de veel lichtere aluminium ladders, dit uit ergonomisch oogpunt.

De Locker

De locker heeft altijd dienst gedaan als kledingkast in een fabriek, de werknemer kreeg er één toegewezen om zijn kleding in op te bergen. De kast is ongeveer 40 jaar oud.

Ooit is de kast uit de kleedruimtes verdwenen, door vervanging van inboedel of omdat het gewoon over was. De kast heeft vanaf die tijd dienst gedaan als opbergkast in een technische dienst werkplaats, vandaar dat deze er gebruikt uit ziet.

Maria haar man heeft de kast gered toen hij het zag staan, klaar om door de oudijzer handelaar afgehaald te worden. Hij vond dit zonde en wilde de kast zelf gaan gebruiken in de schuur. Echter is de kast privé nooit in gebruik genomen.

Maanden later, tijdens het opbloeien van ‘Sytha 2.0 Spijkergoed’ opperde hij aan de Sytha’s dat hij nog een leuke ouderwetse industriële locker had staan, misschien iets voor in de winkel?

Zo is de kast toch nog op zijn “pootjes” terecht gekomen.